Portál s aktuálnymi informáciami o medzinárodnom obchode.

Aktuálne o medzinárodnom obchode.

Kríza prekreslila vývoj, klientom chýba istota

„Firmám vyššie náklady na energie odobrali financie z investícií. Situácia sa otočila proti nám“, tvrdí konateľka Adrian Group Viktória Vranská.

Svet v roku 2023 trápila okrem iných aj energetická kríza. Využila vaša spoločnosť, ktorá sa venuje práve výrobe systémov šetriacich energiu, tento fakt vo svoj prospech?

Snažili sme sa využiť ten to fakt, ale malo to skôr opačný efekt. Ak si prevádzkovateľ musel svoju prevádzku zatvoriť pre cenu energií, nepomohlo to ani rastu záujmu o investície do rekonštrukcie vykurovacích systémov či chladenia. Množstvu firiem zvýšené náklady na energie odobrali financie z investícií. Spolu v princípe s neodôvodnenou panikou z potenciálneho nedostatku plynu sa situácia skôr otočila proti nám. Naopak, pozitívny vývoj sme zaznamenali v doplnkových systémoch, ktoré dodatočne tvoria pre používateľa úspory na nákladoch za energie.

Podľa údajov z FinStatu vám posledné roky rástli tak tržby, ako aj čistý zisk. Posledný dostupný údaj je však za rok 2022. Potvrdil sa rovnaký trend aj za minulý rok?

Áno. V roku 2023 nám tržby vzrástli iba mierne, ale podarilo sa nám zvýšiť čistý zisk. Tak že už môžeme hovoriť o relatívne stabilnom trende.

V roku 2024 ceny energií už mierne poľavili a pre mnohé firmy už nie sú takým veľkým problémom. Pociťujete to tento rok vo vašom podnikaní, respektíve čo vplýva na vašu činnosť dnes najvýraznejšie?

V aktuálnom období nás trápi najmä volatilita dopytu, ako keby potenciálni klienti a investori nemali istotu a nevedeli čo čakať, čo príde a kam smeruje svetová energetika. Je plyn dobrý alebo zlý a sú tepelné čerpadlá naozaj všeliek? Pre nás je naj ťažšie preklenovacie obdobie, keď už nikto nemrzne, ale ešte sa ani nepotí z tepla… V celej Európe vidíme spomalenie ekonomík a niektoré segmenty, vrátane stavebníctva, už dlhšie hlásia prichádzajúce problémy.

Kde všade môžeme nájsť vaše zariadenia?

Naše zariadenia sa dajú nájsť najmenej v 22 krajinách, kam ich exportujeme. Môže ísť o akýkoľvek typ prevádzky – výrobné a montážne haly, sklady a logistické centrá, garáže, depá, opravovne, budovy na chov hospodárskych zvierat, športoviská, telocvične, ale aj obchodné centrá, kultúrne domy, dokonca kostoly a reštaurácie, skrátka, všetko okrem bytov a kancelárií. Svoju spokojnosť potvrdzujú naši významní partneri a klienti, napríklad oceliarsky koncern Thyssenkrupp, svetový dodávateľ komponentov pre automotive ZF, výrobcovia vagónov ŽOS Trnava alebo Tatravagónka, Šinvoz či GOŠA. V automobilovom priemysle máme tiež aplikácie u renomovaných značiek ako Reutter Slovakia, Dongwon, Daejung, ITW Automotive alebo ADIENT či LEAR Corporation, môžeme spomenúť YANFENG a AUTOSTOP. Aj výroba transformátorov SIEMENS či svetová značka poľnohospodárskej techniky John Deere. Naše riešenia preferujú aj silné slovenské značky ako THORMA vo Fiľakove alebo Železiarne Podbrezová. Našimi spokojnými zákazníkmi sú aj výrobcovia techniky a náradia ako MAKITA.

Na vašom webe stojí, že vaše výrobky nájdu uplatnenie aj v poľnohospodárstve. Ako presne?

Naše produkty sú určené nielen pre priemysel. Hovoríme o všetkých odvetviach hospodárstva, kde treba riešiť vykurovanie, chladenie a vetranie veľkých hál. Patria sem aj poľnohospodárske budovy. V zime sa okrem celoplošného vykurovania a vetrania sústreďujeme najmä na vykurovanie lokálnych zón, ako napríklad obsluha dojárne a podobné priestory, ktoré sa využívajú iba pár hodín denne. V lete zvieratá trpia prílišným teplom možno ešte viac ako ľudia. Nevedia si zapnúť ventilátor či otvoriť okno. Problémy s teplom spôsobujú zvieratám stres, zvýšený úhyn, nižšiu produkciu či ich pomalší rast. V rastlinnej výrobe ide najmä o vysychanie a oneskorené dozrievanie rastlín, ale aj komfort pracovníkov pri zbere a spracovaní plodín hlavne priamo v skleníkoch. Škodlivé výpary v priestoroch, nečistoty a hmyz znepríjemňujú život a ovplyvňujú produktivitu a efektivitu práce a  zároveň zdravie zamestnancov. Použitie klasických metód na riešenie týchto problémov je buď technicky náročné alebo finančne nákladné.

Za minulý rok ste získali Veľ kú cenu SOPK za uplatňovanie etických princípov v podnikaní. Čo pre vás znamená?

Ocenenie znamená, že 30 rokov nášho snaženia, vytrvalosti a odvahy nebolo zbytočných a že sme si získali zaslúžený pozitívny ohlas. S kolegom a so spolukonateľom Michalom Mihalyfim sme sa rovnakým dielom pričinili o prežitie a rozvoj spoločnosti. A toto ocenenie znamená, že to, čo robíme a čím žijeme, má význam a vysokú hodnotu nielen pre nás.

Zdroj: ADRIAN GROUP pre HN

 

Facebook
X
LinkedIn
WhatsApp
Návrat hore